Keramikken lages

Å lage keramikk er spennende, men arbeidskrevende. Det er mange handteringer og prosesser underveis som må skje til rett tid i forhold til tørking. Alt må brennes to ganger i keramikkovn. Nederst på denne sida vises mer av prosessen.

Bilder fra verkstedet

eltemaskin

Dreiing

Før dreiinga kan begynne, må leira eltes til den er helt jevn og uten luftbobler. Jeg bruker eltemaskin, som letter arbeidet. Uten eltemaskin må leira eltes for hand. Leirklumpen sentreres, og når den er helt jevn, kan dreiinga begynne.

 Tørking og avdreiing. Nydreide ting tørkes til de er lærharde, dvs.
stive nok til å settes opp ned på dreieskiva uten å miste fasongen, og passe rå til å skjæres i. De settes opp ned på dreieskiva. Nederste del og bunnen dreies av til riktig form, og det lages fotring.

avdreiingetter_avdreiing

foer_avdreiingnydreide_ting_torking_for_avdreiingMens leira fortsatt er fuktig, kan det legges på begitning, som er farget, flytende leire. Tekstkoppene mine er det blå begitning på. Etter litt tørk, setter jeg på hankene. Ny tørk, og mønsteret ripes gjennom fargelaget.kopp_kopper

Modellering
Fjonkene blir modellert når de dreide kroppene er lærharde.

Før råbrann må alt være knusktørt, ellers vil det sprekke. Sammensatte ting må tørke sakte under plast først. Jeg bruker steingods og porselensleire. De tåler høg temperatur, og det blir sterke ting.  Ovnen går sakte opp til 1000° og kjøles sakte ned. Dette tar ca. 1½ døgn. Råbrente ting er porøse, og klare til glasering.

NB! Leirgods som blåleire og rødleire må ikke brennes over 1040 grader, da vil de smelte i ovnen og ødelegge plater og ovn.

Tingene blir dyppet i tyntflytende glasur, glasuren helles over eller legges på med pensel. glaseringDen legger seg på overflata som et pulverlag. Etterpå må all glasur vaskes av på undersiden, ellers brennes tingen fast i ovnen. Det er en fordel med ny tørk før glasurbrann. Steingodstingene mine brennes ved 1260°. Da blir de sterke, og helt tette. Leira sintrer, dvs. at alle porer trekker seg sammen. Det krymper mye. Tingene må dreies 14 % større enn de blir til slutt. Nå gjenstår det bare litt pussing og evt. montering.

Hittil er selve prosessen lik for brukskeramikken og den spesielle raku-keramikken. Typen leire som brukes og glasurer er derimot forskjellig.

Til venstre er ovnen satt til glasurbrann , og det er ferdig brent til høgre.

Koppene under er fra venstre: råbrent, glasert og ferdig glasurbrent.